Bokningsbolag, online-bokning eller hybrid? Vad är framtiden?

Hur ser framtiden ut för bokningsbolagen? Vi vet att nya upphandlingsregler kommer att påverka bokningskanaler med bokningsförfrågningar. Idag ser bokningssajterna ut så som att du kan boka i realtid, skicka förfrågan till anläggningen eller en mix av båda, alltså hybridbokning.

Nästa fråga är hur vida de nya onlinebokningsföretagen påverkar marknaden för bokningsbolagen? Många pratar om att bokningsbolagens tid är förbi samtidigt som flera av dem går med vinst år efter år. Nu har flera onlinebokningsföretag tagit sig in på konferensmarknaden där TimeToMeet är en av få aktörer som enbart erbjuder en renodlad realtids bokning där du får ett avslutat köp och kvittot direkt vid köpet online.

Det finns flera andra aktörer förutom TimeToMeet som erbjuder en onlinebokning, men skillnaden är att dom har mixat kunderbjudandet med bokningsförfrågningar, så kallade hybridlösningar. Frågan är vad som är framtiden? Bokningsbolagens lönsammaste produkt är paket med stora konferensgrupper, F&B och boende. Onlineföretagens och hybridföretagens fokus är dagkonferensen med både små och stora grupper. Innebär detta att det finns en marknad för alla? Kan bokningsbolagen rentav bli lönsammare om dom undviker dagkonferenser med mindre grupper? Internationellt sett så är det hybriderna som växer och tar marknadsandelar. Om man tittar på OTA företagen så är det enbart onlinebokning som gäller och ett av dem har även startat igång onlinebokning för konferensrum.

Slutkunden har ett behov av att kunna jämföra priser snabbt och enkelt vilket bokare är vana vid när det gäller hotellbokning. Detta börjar även bli en självklarhet att kunna jämföra allt från hantverkare (offerta) till bilservice (Lasingoo). Oavsett om det handlar om onlinebokning eller en hybridtjänst så kommer marknaden mer och mer efterfråga prisjämförelse och realtids bokning. Sammanlagt så har TimeToMeet, Bokarum, Poppice och Bokaenkonferens mer än 200 anläggningar knutna till sig.  Nu väntar en tillväxt som kommer bli intressant att följa. Samtidigt är det inte säkert att detta kommer att påverka bokningsbolagen negativt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *